Living Sara

Living Sara

Avans Hogeschool

Speculatief Ontwerp

 Schoolproject

Living Sara is een speculatief project waarbij wordt nagedacht over hoe het zou zijn als je samen met een schimmel symbiotisch zou kunnen samenleven in je eigen lichaam. De meeste mensen hebben nogsteeds een negatief beeld bij schimmels terwijl er juist heel veel schimmels zijn waar we niet zonder kunnen leven. Ook hebben sommige schimmels aangetoonde werking waarmee bijvoorbeeld zenuwen geregenereerd kunnen worden. Hoe zou het zijn als er in de toekomst een mogelijkheid zou zijn om deze schimmel te laten injecteren om zo de voordelige eigenschappen van de schimmel over te nemen in ruil voor voeding en een thuis.

20220114_113423-1

Hoewel dit niet persé een project is die Ondori Design heeft gedaan is dit wel een project waar ik met heel veel passie en liefde aan heb gewerkt.

Dit project begon met het onderzoeken naar een onderwerp en dit was al snel uitgekomen of schimmels. Schimmels vind ik persoonlijk heel interessant en zijn een goed onderwerp om speculatief mee bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen die schimmels kunnen doen die de meeste mensen niet weten. Dit komt omdat schimmels al snel gezien worden als vies en geassocieerd worden met dood, terwijl schimmels juist zorgen voor leven. Het idee was dus om deze grenzen te doorbreken en mensen in aanraking te laten komen met schimmels, letterlijk.

Op dit moment worden schimmels al gebruikt in de zorg, denk bijvoorbeeld aan pencilline, een ontdekking die levens heeft gered. Ook word er bij oorgaandonatie gebruik gemaakt van een schimmel om orgaanacceptatie te vergroten. Zelfs uit onderzoeken is gebleken dat sommige schimmels zenuwen zouden kunnen regenereren. Wat nou als in de toekomst deze schimmels toegepast zouden kunnen worden in de zorg, of nog beter in het dagelijkse leven.


Het idee is dat deze schimmels uiteindelijk geïnjecteerd kunnen worden in je lichaam om zo altijd de helpende werkingen van deze schimmels bij je te hebben, het enige wat het je kost is een symbiotische samenleving waarbij je de schimmel een huis geeft en voeding.

Om deze ervaring fysiek te maken hebben we gespeculeerd dat er ook bijwerkingen kunnen optreden, je huis veranderd van textuur of er beginnen paddestoelen aan je arm te groeien. Er is uiteindelijk gekozen voor een handschoen die je aantrekt om te voelen hoe het zou zijn om met deze schimmel te leven.

20211221_124647

Na experimenteren met verschillende materialen is er gekozen voor natuurlijke zeem. Dit in combinatie met water en behanglijm had het een slijmerig en rubberig gevoel dat te vergelijken is met sommige paddestoelen. Door mensen vervolgens deze handschoen aan te doen en normale taken te laten doen zoals bijvoorbeeld een boterham smeren was het de bedoeling om mensen aan het denken te zetten over of ze dit zelf zouden doen. Zouden ze hun gemak en uiterlijk willen opgeven voor een schimmel die je gezondheid kan verbeteren.

Het idee van een schimmel die als persoon in je leeft is voor de meeste mensen niet heel aantrekkelijk, maar mocht het zover komen dan kan het zo zijn dat je niet persé meer alleen Jeffrey heet in mijn geval. Misschien heeft de schimmel dan wel Sara, het tweede organisme dat in/met je leeft. Vandaar de naam Living Sara

20220114_113514